Jogosultsági rendszer

Ha a cégünknek már több alkalmazottja van, akkor előbb-utóbb szabályozni szeretnénk, hogy ki milyen információhoz férhet hozzá. Ezt a szabályozást a Vállalat Navigátor jogosultsági rendszere teszi lehetővé.

Jogosultsági rendszer

A jogosultsági rendszer két színtű:

  1. Felhasználói szint: felhasználóként külön lehet szabályozni, hogy milyen típusú rekordra (Partner, Érdeklődő, stb) milyen jogosultsággal rendelkeznek. Ezek a jogosultságok: Írás, Olvasás, Törlés és Tulajdon átvétel. Tehát például megadható, hogy egy adott felhasználó hozhat-e létre és módosíthat-e Partnert (Írás jog) vagy megnézheti-e más felhasználók által létrehozott partnerek adatait (Olvasás jog) vagy esetleg saját tulajdonba vehet más felhasználó tulajdonában levő partnert (Tulajdon átvétel jog).
  2. Megosztási szint: a megosztási szint szabályozza, hogy egy általunk létrehozott rekord  adatai felett a többi felhasználó milyen jogokkal rendelkezik. Ha például a Partner rekord típus megosztási szabálya "Privát", akkor egy másik felhasználónak hiába van olvasási joga a partnerekre, az általunk létrehozott partner adatait nem fogja látni.

Megosztási szint

Egy rekord típus az alábbi megosztási szabályok valamelyikével rendelkezhet:

  •         Privát  Csak a tulajdonos tekintheti meg, módosíthatja a rekordot.
  •         Nyilvános, olvasható     Azok a felhasználók, akik rendelkeznek az adott rekordra olvasási joggal, megtekinthetik de nem írhatják a rekordot.
  •         Nyilvános, olvasható/írható     Azok a felhasználók, akik rendelkeznek az adott rekordra írási joggal, megtekinthetik és írhatják a rekordot.
  •         Nyilvános, olvasható/írható/átvehető     Azok a felhasználók, akik rendelkeznek az adott rekordra átvétel joggal, megtekinthetik, írhatják és saját tulajdonukba vehetik a rekordot.

A megosztási szabályokat a Beállítások/Megosztási szabályok pontban lehet beállítani.

Példa:

  1. A Partner rekord típusra a megosztási szint "Privát". Ebben az esetben az általunk létrehozott partner adatait rajtunk kívül csak a rendszergazda fogja látni.
  2. A Partner rekord típusra a megosztási szint "Nyilvános, olvasható". Ebben az esetben az általunk létrehozott partner adatait rajtunk kívül a rendszergazda és minden olyan felhasználó fogja látni, akik a Partner rekordra olvasási joggal rendelkeznek. De módosítani ők sem tudják (természetesen a rendszergazdát leszámítva).

Profilok

A felhasználói szintű jogosultságokat a Profilok segítségével lehet megadni. A Profilok fogják össze a felhasználói szintű jogosultságokat. A rendszerben jelenleg az alábbi profilok vannak:

  • SystemAdministrator: adminisztrátor, teljes jogosultság
  • StandardUser: általános felhasználó, minden típusú rekordra, a számla kivételével van olvasási, írási és törlési joga, de nincs joga a mezőket és a nézeteket testre szabni
  • ReadOnly: felhasználó csak olvasási jogosultságokkal
  • Accounting: ugyanaz, mint a StandardUser azzal a különbséggel, hogy van joga számlát is kiállítani
  • ProjectMember: olyan felhasználó, akinek semmi jogosultsága nincs, csak olyan konkrét rekordokra, amire megkapta a jogot

Jogosultságok egyedi megadása

Lehetőség van egyedi jogosultságok megadására is. Erre akkor lehet szükség, ha például azt szeretnénk elérni, hogy egy adott dokumentumot csak és kizárólag a felhasználók egy jól behatárolt csoportja olvashassa, és nem minden olyan felhasználó, akiknek a dokumentumokra olvasási joga van.

Ezt a "Felhasználók jogosultságai" mezőben lehet megadni. Ez a mező alapból csak a Dokumentum és Mappa rekordoknál látszik, a többi rekord esetében a Mezőelrendezés segítségével fel kell helyezni a szerkesztés képernyőre. A Felhasználók jogosultságai mezőben ki kell választani a kívánt felhasználót (a kereső ikonra kattintva), a Hozzáad gombbal lehet hozzáadni a listához, majd a jelölő négyzetekkel szabályozni a hozzáférés típusát.

Ha egy konkrét rekordnál egyénileg van szabályozva a hozzáférés, akkor csak és kizárólag a megadott felhasználók férhetnek hozzá. Szabályozható jogosultságok:

  • Olvasás: a rekord csak az olvasási joggal rendelkező felhasználók számára látható
  • Írás: a rekord tulajdonságainak módosítása csak az írási joggal rendelkező felhasználó számára lehetséges
  • Törlés: a rekord csak a törlési joggal rendelkező felhasználó által törölhető